6.5 C
Brno
Středa, 17 dubna, 2024
DomůRady a NávodyJak budeme jíst příští rok? Výstředně a ekologicky

Jak budeme jíst příští rok? Výstředně a ekologicky

Vydáno

- Reklama -PR články

Móda a trendy se nevyhýbají ani gastronomii. Zatímco před nedávnem věděli o rostlinných mlékách a máslech jen odborníci na výživu, dnes jsou běžnou součástí života mnoha lidí.

Americká společnost Whole Foods Market již počtvrté představila svůj odhad očekávaných a inovativních trendů, které lze v příštím roce očekávat v oblasti gastronomie.

Odhad společnost sestavila na základě nákupních preferencí z uplynulého období a také na základě nabídek gastronomických a wellnes veletrhů.

Velká oblast území, která zahrnuje také pobřeží Asie, Oceánie a Ameriky, je bohatá na výjimečné a exotické chutě, které se stále více budou hlásit o slovo.

Po vodě či dužině z mladého kokosu se připravte i na sílící trend exotického ovoce jako dragon fruit – pitaye či ovoce s názvem passionfruit. Objevovat se bude v nápojích, ochucených minerálkách i dezertech.

Nejen sociální sítě už objevily také ovoce s názvem žaki známější jako jackfruit. To je výbornou alternativou masa, kterou ocení zejména vegetariáni. Jedná se o plod stromu chlebovníku obyčejného, který běžně roste v západní oblasti tichého oceánu.

Dužina tohoto ovoce strukturou připomíná vlákna vepřového masa a rychle vstřebává jiné chutě, takže je ideální pro marinování a následnou úpravu. Žakii nebo jackfruit už dostat také na našem trhu.

Zdravé zmrazené pochoutky
Že jsou zmrzliny, sorbety a nanuky na vzestupu, jste si pravděpodobně všimli během letních měsíců. Zmrzlináři hledají způsoby, jak přilákat co nejvíce zákazníků, a tak přinášejí zmrzliny slazené stévií, připravené z čerstvého ovoce či bezlaktózové verze této nejoblíbenější letní pochoutky.

Whole Foods Market ale uvádí, že trend postoupí ještě dále. Kromě proteinových zmrzlin můžeme očekávat i plnohodnotná jídla v mražené podobě. Třeba i mražený hummus, ledový krém z avokáda či hrášku.

Probiotika
Zatímco minulé sezóny přinesly trend fermentované zeleniny a mnohé restaurace nabízely jako přílohu nakvašenou zeleninu ve stylu kimchi, v roce 2019 se očekává revoluce v oblasti probiotik.

Nové druhy probiotik slibují také nové možnosti využití. Probiotika by tak neměla být jen součástí jogurtů, ale například i másel či různých sladkostí, a to i přesto, že jejich účinek je sporný.

Konopné potraviny
V roce 2019 opravdu přišel čas zbourat mnohé předsudky. Whole Foods Market totiž očekává, že trendem roku se stanou potraviny a doplňky stravy z konopí. Ty se pochopitelně nevyrábějí z listů, ale z konopných semínek.

Konopné semeno se vyznačuje vysokým obsahem bílkovin, minerálů, prospěšných rostlinných sterolů, obsahuje všechny základní aminokyseliny. Konopný olej zase obsahuje výjimečné spektrum mastných kyselin a vyváženou skladbu lehce stravitelných bílkovin.

Dá se očekávat, že kromě samotných semínek a olejů se do popředí dostane také konopný protein a mouka. Tato mouka je díky extra vysokému obsahu vlákniny a kompletních bílkovin ideální součástí redukčních a čistících diet s nabíráním svalové hmoty namísto tuků.

Stále více tuků
Trend keto diety, paleo či veganské stravy je stále na vzestupu as ním jde ruku v ruce i využívání zdravých tuků. V roce 2019 se jejich spotřeba očekává v ještě větší míře.

Do běžné stravy se dostane MCT olej populární zejména ve fitness prostředí a tukové bomby v podobě čokoládových tyčinek z rostlinných másel a olejů. Nejde ovšem jen o rostlinné tuky a na své si přijdou i milovníci masa.

Dovedete si představit proteinové chipsy z kuřecího masa? Ano, už existují.

Ekologická balení
Některé trendy jsou jen módní záležitostí, jiné však vycházejí z nezbytnosti. Takovou je i tendence ekologičtějších obalů produktů.

Stále více firem se dobrovolně zavazuje k používání kompostovatelných a recyklovatelných obalů a svou roli hraje i schválený zákaz několika jednorázových plastových produktů, jako jsou obaly na jídlo a nápoje či brčka.

V souvislosti s touto reformou se očekává i nárůst firem, které budou nabízet ekologické varianty obalů jako opakovatelně uživatelské sáčky na potraviny, silikonové či skleněné nádoby nebo voskovaná plátna na balení potravin.

Nejnovější články

Co jsou kanabinoidy a jak fungují?

Kanabinoidy představují látky, o kterých se stále častěji hovoří v souvislosti se širokým spektrem...

Znáte mastichu, mízu ze stromu rodu Pistacia a její účinky?

Možná už jste o aromatické pryskyřici, které se říká masticha slyšeli, možná se s...

Ponořte se do kryptoměn a začněte zhodnocovat své peníze

Je všeobecně známo, že zhodnocení peněz v dostatečné míře nám nepřinese stavební spoření ani...

Forex online kurzy vás naučí, jak číst trhy a rozumět jim

Je jedno, jestli už máte na obchodních trzích ledacos za sebou, nebo patříte k...

Další články autora

Jak se cítit za volantem bezpečně?

Časy, kdy ježdění bez zapnutých bezpečnostních pásů bylo více „frajeřinou“ než očividnou nezodpovědností, jsou...

Co má malé české město společného s Jeruzalémem?

Třebíč je město, které vám svými památkami vypráví příběh soužití dvou různých náboženství, dvou...

Valentýnské dárky řešíme na poslední chvíli.

Valentýn už s plnou platností zdomácněl iv našem prostředí. Podle marketingových průzkumů ho plánuje...